Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ( kortweg M.V.O. ) en de autowereld lijkt in eerste instantie een niet heel gelukkig huwelijk. 'De auto' is immers geen product wat de consument direct associeert met termen als 'milieuvriendelijk', 'schoon' en 'duurzaam'. Tevens hebben bepaalde spelers binnen de autowereld ( denk hierbij aan het recente 'dieselschandaal' rondom de VAG groep ) zichzelf geen dienst bewezen op dit gebied. Bij Autobedrijf de Pijper geloven wij echter dat je als autobedrijf absoluut wél maatschappelijk verantwoord kunt ondernemen.

 

 

Verduurzamen gebouw

 

Op verschillende vlakken zijn wij hier actief mee bezig. Allereerst zijn wij, op gebied van duurzaamheid, overgestapt op LED verlichting in het pand. Dit betekend dat niet alleen onze showroom, maar ook de werkplaats, poetsafdeling en zelfs de buitenluivel van het bedrijf voorzien zijn van deze LED verlichting. In het geval van LED verlichting, snijdt het mes aan 2 kanten: de levensduur van de verlichting is vele malen langer, de lichtopbrengst is veel groter én het verbruik is aanzienlijk lager als bij de 'normale' verlichting. 

 

Naast de LED verlichting, is Autobedrijf de Pijper recent op nog een gebied met het pand aan de slag gegaan om het te 'verduurzamen': er is een geheel nieuwe dak op het pand gekomen. Het oude dak was nog goed, maar uit metingen van een externe partij, bleek het dat het dak veel warmteverlies tot gevolg had. Dit is uiteraard negatief voor enerzijds de energierekening, maar anderzijds is dit ook pure energieverspilling. Dit deed ons besluiten om het gehele dak van het pand opnieuw te laten bedekken, met aanzienlijk beter isolerend materiaal. Hierdoor zal het energieverbruik drastisch afnemen!

 

 

Maatschappelijk

 

Op het maatschappelijke vlak proberen wij ons steentje ook bij te dragen als bedrijf zijnde. Om te beginnen zijn wij een officieel stagebedrijf. Dit houdt in dat wij enthousiaste jongeren de kans geven om in ons bedrijf mee te lopen. Dit kan in de werkplaats, maar ook in de verkoopafdeling. Deze leerlingen proberen wij te laten zien hoe het er ´in het echt´ aan toe gaat, wat de valkuilen zijn, waarin de praktijk afwijkt van wat zij horen en zien bij hun opleiding, etc. Tevens steken wij als bedrijf zijnde ook dingen op van deze leerlingen, gezien zij middenin het opleidingstraject zitten en dus nieuwe of andere technieken / methoden voor bepaalde zaken gebruiken. Er is dus sprake van kennisoverdracht van ons naar de leerlingen, maar ook zeker van de leerlingen richting ons!

 

Uiteraard doen wij als Autobedrijf de Pijper ook aan een stuk sponsoring van ( lokale ) sportverenigingen. De insteek van deze sponsoring is niet om nieuwe klanten te werven, want het effect van sponsoring is wat dat betreft minimaal. Wij vinden het echter belangrijk dat sportverenigingen mensen ( jongeren, maar ook zeker ouderen mensen ) de kans geven om in hun eigen woonplaats sportief en sociaal hun ei kwijt te kunnen. Een trend die je momenteel in de maatschappij ziet, is dat 'de mens' steeds meer op zichzelf wordt, door de technologieën ( denk aan de smartphones , internet, spelcomputers, etc. ) Dit is in onze ogen niet altijd een goede ontwikkeling, dus wij proberen door een stukje financiële steun aan de sportverenigingen deze ontwikkeling deels 'tegen te gaan'.

 

Een ander, in onze ogen groot maatschappelijk issue, is en blijft de ziekte kanker. Helaas overlijden er in de gehele wereld nog steeds veel te veel mensen door deze nare ziekte, en hier kan en moet iets aan gedaan worden! Daarom hebben wij in 2016 besloten Zakenvriend te worden van het KWF. Dit houd concreet in dat wij maandelijks een vast bedrag doneren aan het KWF. Dit bedrag wordt gebruikt voor onderzoek naar deze ziekte en ook voor het verbeteren van de kwaliteit van leven voor de mensen die met deze ziekte worden geconfronteerd. Het (maatschappelijk) belang hiervan lijkt ons meer dan duidelijk.

 

Tot slot deden wij al jarenlang aan het scheiden van afval, maar heeft specifiek het scheiden van het oud papier een verdergaand doel gekregen. Wij hebben namelijk met een lokalen sportvereniging, U.S.V. Elinkwijk, de afspraak dat wanneer onze container vol is, zij deze komen legen. Vervolgens leveren zij dit weer in, waar hun vereniging een leuke fee voor krijgt. Voor ons is het een kleine moeite om dit te doen, en één van de lokalen sportverenigingen wordt er financieel beter van: wederom een win-win situatie dus!